PT_logo_vegleges.png

Küldetésünk

Az Érdi Polgári Természetőrség 2018-ban azért jött létre, hogy Pest megye legnagyobb városában méltó helyen kezeljük és védjük a körülöttünk található természeti területeket és értékeket, valamint hogy segítsük a helyi lakosokat a természet megismerése és a vele való együttélés lehetőségei felé. Munkánkat önkéntesként végezzük.
 

Aktuális céljaink

Tisztaság és rend kialakítása, fenntartása

  • Az Érd körüli, zónákra osztott területek fokozatos megtisztítása és a tisztaság fenntartása. Érd és vonzáskörzete állat- és növényvilágának óvása, természetvédelmi projektek szervezése.
     

Ismeretterjesztés, vonzó, kulturált természethasználat

  • Érd természeti értékeinek és területeinek megismertetése és a harmonikus együttélés segítése. Természetvédelmi tájékoztató táblák kihelyezése, az illegális technikai sportok visszaszorítása, lehetőség szerinti megakadályozása. 

 

Láthatóság, jelenlét​​

  • A Polgári Természetőrség láthatóságának és identitásának megerősítése. 

Csapatunk

Zsolt
unnamed.png

Az Érdi Polgári Természetőrség megszervezője és jelenlegi vezetője. Működési területe főleg Felső-Parkváros Levendulás, Biai-erdő, Róka-hegy térségekre terjed ki, mely területeken felel a természetvédelmi és turisztikai fejlesztésekért, valamint a szervezet kapcsolatrendszerének a bővítéséért.

Lajos
43356342305_6fbe774fc8_o.jpg

A természet köszöni szépen, jól megvan nélkülünk, emberek nélkül is! Nekünk viszont szükségünk van rá, sokan mégis mostohán bánnak vele! Szerencsére egyre többen vagyunk, akik hajlandók is tenni azért, hogy ez megváltozzon. Példamutató számomra az érdi polgári természetőrség tagjainak önzetlen tenni akarása, meggyőződésük, hogy amiben külön-külön hiszünk, azt együtt - minden nehézség ellenére - el is tudjuk érni! 

Zsuzsi
20200403_132731 (1).jpg

Naponta járom és csodálom az Érd körüli erdőket, élővilágot. Lenyűgöz, ahogy mindig más arcát mutatja a táj, ahogy kibújnak a leánykökörcsinek, hogy napközben is sok állatot látni. Akkor kezdtem el igazán érdinek érezni magamat, amikor elkezdtem tenni érte és részt venni a polgári természetőrség programjain.

István
Gáspár István OK.png

Most rajtunk a sor. Szerencsére egyre többen vagyunk, még ha látszólag a szemét is egyre több. Először a felháborodást aztán az undort kell legyőzni, amikor más szemetében turkálunk. De a szemetet ember dobta ki az erdőbe, rétre, bokrokba. Azt hiszem,  amikor azt összeszedjük a természettől kérünk bocsánatot.

Erzsi
IMG_3420.JPG

Az elsők között csatlakoztam ehhez a jó csapathoz. Közösen próbáljuk a mi szép környezetünket a jelen és a jövő nemzedék számára megőrizni. Igyekszünk mi magunk is Érd és környékének élővilágát és tájképi értékét minél jobban megismerni, hogy ezt minél több embernek átadhassuk.

Matyi
Matyi.jpg

"Aki a természetben jár, sosincs elkésve."
Sportemberként dolgozok és élek. Legtöbbször biciklin láthatsz a Beliczay szigeten és vonzáskörzetében.

Attila
A intro green.png

Érd-Parkvárosban élek 2013 óta. Pár éve csatlakoztam a helyi környezetvédő egyesülethez, majd a természetőr csapathoz, mert érdekel a globális környezetvédelem, a teremtett világunk megismerése, a természeti értékeink tisztelete és megóvása, a mikrokörnyezetünk tisztasága, illetve a fenntartható fejlődés. Ez a személyes érdeklődés és törekvés jól illeszkedik az említett önkéntes szervezetek tevékenységébe. Aktívan szeretnék tenni is a fenti célok elérése és a szemléletformálás érdekében. Szemétszedéseken, faültetéseken, energiaközösségi és egyéb zöldítő programokon veszek részt. Továbbá szívesen támogatom a csapatot a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében és megerősítésében. Szakmámból adódóan a pénzügyi forrásokat célzó pályázati tevékenységbe is szívesen bekapcsolódok a rendelkezésemre álló idő függvényében.

Geri bá
image0.jpeg

2012-ben költöztünk Érdre. Sport területen dolgozom. Főleg szellemi vezetőnk (Zsolt) hatására és elhivatottságát látva álltam be a csapatba. Főként a Rókahegy és az Érd parkvárosi rész területeit járom, felügyelem. Remélem idővel méltó tagja lehetek ennek a remek kezdeményezésnek.

Zoli
received_1689615234552533.jpeg

40 éve járom a környéket, mindig találok valamit, ami megerősíti a tájhoz való kötődésemet. Szeretek itt lenni, tehát védem. Főleg a Fundoklia-völgy, a Biai-erdő és Felső-Parkváros Levendulás útjain járok.

ITT A HELYED:
Csatlakozz hozzánk!

A természetőrség elsődleges célja a körülöttünk lévő természeti értékek védelme, megőrzése a jövő generációi számára. Ezt a mondatot szinte már mindenki hallotta, amit sokszor azonnal követ a következő mondatok valamelyike: Értem, de ez nem rajtam múlik! - mondja ezt több milliárd ember a földön...
Szűkebb környezetünk, Érd külterületeit járó természetkedvelők között pedig gyakran hangzanak el az alábbi mondatok:
- Már megint újabb több m3-nyi szeméten átgázolva lehet csak végigmenni ezen vagy azon az ösvényen...
- Majdnem elgázolt egy motoros amikor kiléptünk a fák közül...
- Alig lehet lépni egyes erdei ösvényeken a hétvégi természetjárók által eldobált műanyag palackoktól, sörös- vagy energiaitalos dobozoktól...
- Te is láttad, hogy ásóval szedik a levendulát?
... és még hosszan folytathatnánk a sort.
 
A természetőrség tagjainak meggyőződése, hogy a fenti cél érdekében tett legkisebb erőfeszítés is számít!
Elkötelezettek abban, hogy szabadidejük egy részét másokkal összefogva (DINPI, önkormányzat, Polgárőrség, önkéntesek) arra áldozzák, hogy visszafordítsák a hosszú évek alatt okozott károkat, megoldásokat keressenek és találjanak a további károkozások megakadályozására és saját példájukon keresztül átformálják az emberek természethez való viszonyát és szemléletét.

Ennek egyik tudatosan kijelölt terepe Érd-Parkváros ún. Levendulás része. Első körben erre a területre fókuszálva keresik azokat a lehetőségeket, megoldásokat melyek máshol is eredményeket hozhatnak.
Ilyen az illegális hulladéklerakók feltérképezése, illetve akciók szervezése ezek felszámolására. (Kezdetben az egyesület által készített hulladéktérkép, jelenleg a tagok által tesztelt TrashOut alkalmazás segítségével.) A lerakott hulladékkal kapcsolatos digitális információk rögzítése nem cél, hanem eszköz számukra. Eszköz ahhoz, hogy a rögzített információk alapján nagyobb közösségi (pl. TeSzedd), kiscsoportos (pár fős) akciók keretében szisztematikusan felszámolják a kijelölt zónában található illegális hulladéklerakókat. 


Több éve tartó munka eredményeként a korábban lerakott hulladék közel 2/3-ától sikerült már megtisztítani a Levendulást északról délre haladva, ami több tonnányi és közel 1/2 ezer m3-nyi hulladékot jelent, még leírni is sok...

A természetőrök egyik legnagyobb kihívása az illegálisan lerakott hulladék újratermelődésének megakadályozása.
Ezt segítik a különböző tájékoztató táblák kihelyezése, melyek összefoglalják az adott terület természeti értékeit és tájékoztató információkat nyújtanak a látogatóknak a természeti értékek megóvásához.

Felállításra került egy támogató vállalkozó által elkészített ún. plogging kuka, ami lehetőséget biztosít a futók, sétálók, kerékpározók számára az útjukba kerülő, általuk felszedett szemét kidobására, hogy az ÉTH (helyi hulladékezelő) támogatásával a hulladéklerakóba kerüljön.    
Aktívan keressük azokat a lehetőségeket és helyeket, ahol a technikai sportok kedvelői a természeti környezet károsítása nélkül hódolhatnak szenvedélyüknek.
Keressük a megoldásokat az ipari méretű hulladéklerakás megakadályozására az önkormányzattal közösen az érintett területen a bejutás korlátozásával, vadkamerák kihelyezésével, folyamatos jelenléttel (önkéntes természetőrök, DINPI természetőrök, lovas rendőrök) biztosításával, továbbá közösségi hálózat kiépítésével.

A polgári természetőrök munkájának hivatalos és részletes leírása a http://polgaritermeszetor.hu/ honlapon olvasható.